Staalsoorten

Hamon 

1060 koolstofstaal, met hamon

Damascus staal

Damascus staal (gevouwen staal)

T10 staal

TERUG NAAR HOOFDMENU

STAALSOORTEN

Om wat meer duidelijkheid te verschaffen in de verschillende staalsoorten die wij voor onze zwaarden leveren hebben wij voor u een overzicht gemaakt met een uitleg voor ieder staalsoort.

KOOLSTOFSTAAL
Bestaat uit 4 types te weten:
1. koolstof staal met 0.05-0,29% aan koolstof. (laag)
2. koolstofstaal met 0.30-0.59% aan koolstof. (gemiddeld)
3. koolstofstaal met 0.60-0.99% aan koolstof. (hoog)
4. koolstofstaal met 1.0-2.0% aan koolstof. (super-hoog)
De staalsoort die voor onze zwaarden gebruikt wordt is type 3. Dit metaal is hard genoeg om niet bot te worden en flexibel genoeg om niet te breken.
Bekend onder andere onder: 1050, 1060 en 1095 koolstofstaal.

INZETSTAAL
Hierbij wordt een hard stuk metaal in een zacht stuk metaal gebracht en aan elkaar gesmeed. Dit heeft tot gevolg dat een zwaard gecreëerd wordt dat flexibel is en over een snede beschikt welke lang scherp blijft.  De Engelse term is “insert steel”.

T10 GEREEDSCHAPSSTAAL
Gereedschapsstaal werd gemaakt om andere types metaal te kunnen snijden, zoals koolstofstaal, nikkel, aluminium, e.d. Het kenmerk van gereedschapsstaal is dat het harder is dan andere types staal. Type T10 bestaat uit een Tungsten of Molybdenum legering. Dit type is zeer geschikt om snijwerktuigen te maken die zwaar belast dienen te worden. T10 blijft zeer lang scherp en is een taai metaal.
Engelse benaming: “tool steel”. Hoge Rockwell (Hrc) hardheid!!!
Ook bekend onder: "high expension 72.


DAMASCUS STAAL 
Een bijzondere vorm van smeden is het zogenaamde damasceren. Bij het
damasceren wordt een pakketje van verschillende soorten staal samengesmeed. Door dit staal uit te smeden en te vouwen wordt het damascuspatroon zichtbaar. Het staal dat op deze manier gevouwen is, is zeer taai, maar toch veerkrachtig.
Het mooie aan dit type staal is dat er een mooi patroon gecreëerd wordt waarin alle lagen zichtbaar gemaakt zijn. Gewoonlijk wordt het uitgesmeden metaal tussen de 62 en 512 keer gevouwen. 
Dit type staal kan grote klappen ontvangen en is uitermate geschikt voor kap en hak oefeningen. Bij ons verkrijgbaar in 1050 en 1095 Koolstofstaal.

VERENSTAAL (5160)
Verenstaal is, zoals de naam al zegt, een metaalsoort waarvan veren voor o.a. klokken worden gemaakt. Verenstaal is een zeer stijve en weinig vervormbare staalsoort. immers de veer van een klok mag niet vervormen wanneer de klok opgewonden wordt. Bij een zwaard geeft dit een lemmet dat flexibel is, niet vervormt en lang zijn scherpte behoudt. De Engelse benaming is: “springsteel”.
Wij leveren "5160  carbon-chromium spring steel"

TEMPEREN VAN STAAL
Van oudsher werd de snede getemperd m.b.v. van de zogenaamde klei-temperings techniek.
Bij deze techniek wordt het lemmet met klei bedekt, behalve een deel van de snede. Hierdoor blijft het gedeelte wat bedekt is met klei koel, en wordt dus alleen een gedeelte van de snede verhit. Na verhitting wordt het lemmet snel afgekoeld
(temperen). Nu wordt het zogenaamde “hamon” patroon zichtbaar, wat een zwaard zijn extra schoonheid geeft. Het hamon is een bijproduct van de klei-temperings techniek. De werkelijke kracht ligt in het temperen van de snede. Dit zorgt er voor dat de snede hard wordt en dus langer scherp blijft en de rest van het zwaard flexibel zodat het zwaard niet breekt. De Rockwell (Hrc) hardheid van de snede (hamon) is afhankelijk van de staalsoort dat gebruikt wordt.

Katanako 2011


COPYRIGHT © KATANAKO 2007-2014 ALL RIGHTS RESERVED